Jongdementie / Lotgenotencontact

Lotgenotencontact voor kinderen

Menos en Mandana brengen jongvolwassen kinderen van een ouder met jongdementie samen. Deze lotgenotengroep staat open voor ontmoeting, het delen van ervaringen en het steunen van mekaar.
Contant opnemen
Menos lotgenotencontact samen komst in groep
Wat we doen

Lotgenotencontact

Het doel is het samenbrengen van deze kinderen en het aanreiken van een platform waar ze ervaringen kunnen uitwisselen en het gevoel mogen beleven dat ze er niet alleen voor staan.

In de beginfase wordt vanuit Menos en Mandana nog sturing gegeven aan de bijeenkomsten, maar het is ook de bedoeling dat de groep zelf zal aangeven waar ze nood aan heeft, welke richting ze uit wil en met welke frequentie.

Het brengen van afwisseling in de bijeenkomsten is belangrijk: een wandeling, een spreker, een gezellig onderonsje, …

"Jongdementie', ik wist dat het bestond, maar door er zelf mee geconfronteerd te worden als 'kind van...', besef ik pas ten volle hoe zwaar het  is. De snelheid van de ziekte, de zorgen, frustraties, de machteloosheid, het verdriet, de vele vragen...Het doet dan ook deugd om terecht te kunnen met ons verhaal en onze bezorgdheden in de lotgenotengroep. Samen stilstaan bij de ziekte, beseffen dat jouw verhaal een verhaal van velen is, elkaar tot steun zijn... in openheid, zonder taboe en met respect voor elkaar. Ik ben blij dat dementie ook voor ons als kinderen bespreekbaar wordt."
-Nathalie.

Wie we zijn

Wie is die
lotgenotengroep ? 

Deze lotgenotengroep brengt jongvolwassen kinderen samen, die een ouder hebben met de diagnose jongdementie. Dit kunnen ook kinderen zijn van personen met jongdementie, die geen band hebben met de Ondersteuningsgroep Jongdementie van Menos of het woonzorgcentrum Mandana.

Onstaan

Hoe is de groep tot stand gekomen ?

De lotgenotengroep ‘Kinderen van een Ouder met jongdementie’ werd opgericht in september 2021 op vraag van mantelzorgers binnen de Ondersteuningsgroep Jongdementie. Ook in Woonzorgcentrum Mandana werd met de gedachte gespeeld om kinderen van bewoners van het huisje jongdementie de kans te geven mekaar georganiseerd te ontmoeten. De handen werden in elkaar geslagen.